Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2015 00:54 - Вземаш сливите, печелиш и боя
Автор: sagittarius21 Категория: Други   
Прочетен: 333 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.08.2015 22:57


Социален феномен, така го наричат, защото един обикновен човек наби горкият деветгодишен Рачо. За или против боя? Хиляди въпроси, хиляди отговори. Ами да се огледаме около нас, държавата е на дъното, всичко е разрушено, няма справедливост, няма наказани, няма наказания. До онзи ден се жалваха бабите и дядовците от село, че ги крадат. Обясняваха как от прокуратурата са им отказали образуване на досъдебно производство, предвид ниската стойност на откраднатото - няколко буркана със зимнина, стари сечива и др. подобни. Всички съчувствахме и цъкахме с език как е възможно! Как всъщност тази ниска стойност е разрушила живота на и без това бедните ни пенсионери. Как тези баби и дядовци живеят в постоянен страх. 
  Сега да си дадем сметка ами тези, които крадат като големи дали са го започнали след като са станали пълнолетни или са започнали от деца? Кой го е грижа?!
  По мое време - социализма ако някой от нас се обслужеше така с чужди плодове, първо щеше да яде бой от собственика, а после той щеше да отиде и при родителите ни и те щяха да ни скъсат от бой.Да не говорим какъв срам щеше да е за семейството. Не казвам, че това е хубаво, но явно е действало възпитателно! Всички ние знаехме какво означава да не се краде и един куп други видове нарушения на правата. По онова време и полицията биеше, тогава нямаше полицейско насилие. Тогава и медиите се контролираха. Не казвам, че всичко това е добро.
    Но сега казваме, че четвъртата власт са медиите, ами къде е техния морал, тяхната отговорност, защо правят сензация от подобно нещо и един куп други подобни. Едновременно съжаляваме окрадените, излъчват баби и дядовци, които се хвалят, че са се сдобили с оръжие и как щели да убият крадеца, а съжаляваме малкото бедно циганче, което било набито с пръчка и колко нередно било това. Обаче същевременно плюем държавата, която представляваме самите ние, че крадците, престъпниците били ненаказани и се възхищаваме на онези, които се хвалят как ще вземат справедливостта в техни ръце, онези на които не са им нужни съд и доказателства, точно както е постъпил нашият герой, както Ал. Дойнов го нарече онзи "полуидиот". 
  Ролята на медиите - видяхме кв. "Аспарухово", се наводни от незаконни къщи построени от роми и същевременно показват ромите от "Гърмен" /ако не се лъжа/ и съчувствено журналистката ги пита "Ами сега къде ще отидете?". Ами от където са дошли! Въобще как може да им се задават подобни въпроси вместо, просто такива неща да бъдат игнорирани, за да върви държавата напред, те взели да правят сензация.  В развитите страни ако стане нещо подобно, просто законът ще бъде прилаган, точно, ясно и своевременно и въобще медиите не биха го отразили, защото е в реда на нещата за всяко нарушение да има санкция. 
 Сега за едно набито циганче и то като гледам - лека телесна повреда, най-вероятно в условията афект. 
 Според Милен Цветков, какво толкова било станало няколко сливи било откраднало детето - да така е! Какво толкова пет сливи си откъсва почти всеки, който минава от там, ами какво толкова да си посадят и отгледат едно сливово дърво. Никой не уважава труда на другия, аз ако съм на тоя собственик и портата ще си оставя отворена да може свободно всеки, на когото му се дояде да дойде и да си хапва, че той деца и внуци няма, пък и да има какво толкова ще си купят от магазина като им се доядат.  
  Хайде сега всички да роним сълзи за пребитото дете и за жестокостта на "пребивача", да го плюем, а утре у това дете като остане чувството за безнаказаност и отиде да бие и убива нашите баба и дядовци, кой ще е виновен? Всички сме супер интелигентни, добри, съчувствени, всички сме психолози, напредничави, ами като е така, защо престъпността не намалява. Вече всички не възпитаваме с насилие, искаме всички деца да са изучени, ама като гледам едно време май циганчетата всички имаха образование, пък сега нямали пари да ходят. Едно време беше нормално циганите да извършват престъпления, пък сега най-страшните престъпления не се извършват от такива. Извършват ги децата на онези умните родители, онези ненабити деца, с родители лекари, адвокати, държавни служители. Родители, които сега като гледат кадрите с Рачо, се ужасяват от боя и се възмущават, как пък е възможно за няколко сливи толкова жесток побой. 
  Ужасявам се и аз, защото не знам отговора, не мога да намеря правилната мяра, правилния подход за обществото ни. Струва ми се, че в нашата страна нещата щяха да са добре, ако всичко беше изключително строго, пълни забрани, че ми писна от тази свободия. Някой някъде по веригата криво разбра демокрацията и я превърна в анархия.  Или искаме смъртна присъда за правонарушителите или сурово наказание за засегнатия от нарушението ако е успял своевременно сам да въздаде правосъдие.
   Сега новата мода е да възпитаваме с любов и какво става с нашите деца голяма част - наркомани, друга престъпници, а трета малка част - гении. Ако в развитите държави някой възрази на полицай би получил такъв бой и никой не би посмял да го коментира, ама тук свободно можеш да напсуваш полицай, че после и да го уволнят. Пък хайде да чакаме да има страх от полицията, че в нашия град полицаите не смеят дори в очите да гледат, за да не предизвикат нарушителя, имаше случай- един размахва оръжие на сред града и стреля и няколко полицаи не смеят да стрелят, защото знаят, че после ще ги разкъсат. Къде е баланса и как точно да го намерим?

 Всичко в тази държава е разстроено и дестабилизирано, всяка малка клетка като се започне от семейството. 
 Но ми харесва колко са състрадателни всички към насиления и към насилника, ние сме били много мек народ искаме от всичко по много и веднага. Боли когато на нас ни навредят и не се интересуваме дали го е направило дете, но същевременно бихме се кефили ако е насилен комшията и сме способни да го осъдим ако е решил да даде урок на насилника.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sagittarius21
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3092
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930